comments 2

Zullen we het een tijdje andersom doen?

De dagen dat we overdag moesten werken omdat dan de zon schijnt, en je op het platteland anders geen barst kon zien, zijn voorbij. We zitten tot aan onze oogballen in de technologische ontwikkelingen, iedereen heeft het over het nieuwe werken.. Maar toch als je dan probeert om ’s nachts te gaan werken in plaats van overdag, dan vinden mensen dat heel gek. Zodra ik vrij ben verschuiven mijn dagen automatisch, ik ben tot in hele kleine uurtjes wakker, vermaak me prima en slaap heerlijk uit tot in de vroege middag. Dit ritme verschuift dan vervolgens niet, het lijkt mijn natuurlijke ritme. Met evenveel  uren slaap, dat dan wel.

Maar toch moet ik me aanpassen aan het keurslijf van ‘hoe het hoort’. Hoezo nieuw werken? Niet dat het een probleem is hoor, ik heb twee katten die me wekken, als de wekker dat al niet deed. Maar toch wordt er van je verwacht dat je binnen kantooruren wakker bent (ugh) en productief bent. En dat je steeds maar in de file staat, twee keer per dag maar liefst, want er zijn gewoon nog teveel mensen die op ‘normale’ tijden forenzen.

Als ik op mijn tijden zou werken, zou ik nooit in de file staan en heb ik nooit meer een ochtendhumeur. Want in de ochtend slaap ik. Helaas zou ik wat minder zon-uren hebben wat negatief kan zijn voor je vitamine D aanmaak, maar ik heb het afgelopen jaar geleerd dat daar supplementen (weliswaar van de dokter) voor zijn. Zelfs naar de supermarkt gaan op mijn tijd (in de avond) is beter, kleine kinderen liggen op bed en ouderen kijken al Lingo!

Het nieuwe werken wordt gebruikt als mode-term of als bezuinigingstechniek. Minder mensen op kantoor is minder kantoor ruimte.. Maar we zijn met z’n allen echt nog niet werkelijk ons leven beter aan het inrichten.

Ik droom nog even verder over mijn ochtend-vrije-leven en zorg ervoor dat m’n wekker aan staat.

slaap